Tanorexia: addicció al bronzejat

Vivim en un país mediterrani on culturalment estem molt acostumats a prendre el sol.
De fet, socialment, se sol associar el concepte de què quan un té un to de color elevat fa més goig. Però hi ha persones que s’obsessionen amb el bronzejat i es tornen addictes al sol.

La tanorexia és un trastorn psiquiàtric que consisteix en l’obsessió patològica i persistent de voler estar sempre moreno. Fins i tot de vegades es pot tenir una percepció distorsionada del to de color corporal.
Aquesta obsessió  fa que les persones prenguin el sol durant les hores d’exposició solar més forta entre 12 h – 17 h (que precisament són les hores que cal evitar).
És un trastorn que sol afectar a dones joves d’entre 15 i 35 anys.
Tenen per costum estar comparant el seu to de color amb la resta de gent, frustrant-se si no és prou fosc.

Recordar que les exposicions perllongades poden tenir conseqüències en la salut:  envelliment precoç, melanomes o en casos més greus podrien fins i tot arribar a provocar un càncer de pell.

Cal recordar que s’han de tenir certes mesures de precaució en els banys solars com:
→ Prendre el sol a primera hora del dia o darrere, evitant les hores centrals del dia (12 h – 17 h).
→ Utilitzar sempre foto protector adient en funció del tipus de pell i nivell d’exposició solar. Reposar-lo cada cop que ens mullem i renovar l’aplicació cada 2 hores.
→ Protegir-se-se amb samarreta, cobrir el cap i utilitzar ulleres solars.
→ En cas de sospita d’alguna taca o piga que tingueu acudir al vostre professional sanitari de referència, per si cal, que ho valori l’especialista.

Més informació per a protegir-vos del sol


Via: @Kræftens Bekæmpelse
(Campanya de la Societat del Càncer Danesa que demana ajuda per lluitar contra el càncer de pell)

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari