A Catalunya s’estima que aproximadament 33.600 persones viuen amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH) de les quals, aproximadament, un 25% no saben que estan infectades. La majoria són homes i la via de transmissió més comuna és la sexual (95%).
És necessari potenciar la realització de la prova de VIH per tal d’assegurar que els individus siguin conscients del seu estat serològic.
Com es transmet?
El VIH es pot transmetre a d’altres persones a través de fluids corporals:
– Sang (on es troben les majors concentracions de VIH)
– Semen, secrecions vaginals, fluid pre-ejaculatori i llet materna on, tot i que els nivells de concentració del VIH són molt baixos, també hi ha risc.
El VIH no és transmissible a través de la saliva, les femtes i l’orina, la suor o les llàgrimes.
Com més aviat se sàpiga si s’està infectat abans es podrà beneficiar del tractament mèdic i per tant millorar la seva qualitat de vida, disminuir la càrrega viral i adoptant mesures per evitar la transmissió del virus.

Foto: The Stigma Project (Flickr CC)
Qui ha de fer-se la prova?
La prova es realitza de forma rutinària:
– Dones embarassades o que estiguin pensant quedar-se embarassades.
– Persones que hagin tingut qualsevol malaltia de transmissió sexual, hepatitis vírica o tuberculosi.
– Persones internes en institucions penitenciàries.
A més, totes aquelles persones que hagin realitzat alguna conducta de risc (relacions sexuals no protegides, ús de drogues via parenteral, és a dir, “punxades”…) cal que es realitzin aquesta prova.
Cada quant cal fer-se la prova?
Depèn de cada cas, però la norma general és fer-sempre que s’hagi tingut una relació sexual no protegida o una exposició accidental al VIH.
Tipus de proves del VIH i període finestra
Pel diagnòstic de VIH es realitza un test en sang que et poden sol·licitar en el teu Centre de Salut. Cal recordar que per les característiques pròpies del virus, si entre la conducta de risc per adquirir la infecció per VIH i la realització de prova han passat menys de 4 setmanes, és possible que la prova sigui negativa, per l’anomenat període finestra. És per aquest motiu, que si es realitza aquesta prova durant aquest període de temps, serà necessari repetir la determinació entre les 4-6 setmanes de la conducta de risc per assegurar que si surt negatiu, no hi ha infecció.
Us recomanem alguns enllaços per tenir més informació:
Informació de l’Ajuntament de Barcelona
Diagnòstic de VIH per Canal Salut de la Generalitat de Catalunya