Cirurgia menor a l’Atenció Primària

Foto: Institut Català de la Salut

Des de fa uns mesos disposem al CAP Passeig de Sant Joan del servei de Cirurgia Menor pels nostres pacients.

Què és la cirurgia menor?
És un procediment quirúrgic senzill i de curta durada que es realitza sobre algunes lesions de la pell, teixits superficials i estructures accessibles, sota anestèsia local, i dels quals no es derivin complicacions importants. No és imprescindible que es realitzi a quiròfan hospitalari, sinó que es pot realitzar la intervenció de manera ambulatòria.
En qualsevol cas, no deixa ser una intervenció quirúrgica, per tant es necessita el consentiment del pacient, prèviament informat de beneficis i riscos.

Quines complicacions pot tenir la cirurgia menor?
En general, els resultats són favorables, i les complicacions són poc freqüents, la qual cosa ens encoratja a continuar amb el desenvolupament assistencial a nivell ambulatori.
Possibles complicacions: la sobre infecció de la ferida quirúrgica (amb necessitat de tractament antibiòtic), el sagnat de la mateixa (amb necessitat d’embenatge compressiu per detenir l’hemorràgia), l’aparició de cicatrius hipertròfiques, la dehiscència de sutura (necessitat de retirar els punts i deixar que tancament per segona intenció).

Les complicacions enumerades són poc freqüents; s’actua amb estrictes mesures d’asèpsia i segons el protocol d’intervenció que s’ha demostrat eficaç després de nombrosos estudis.

En qualsevol cas, el pacient ha d’entendre que la cirurgia menor, com tota intervenció quirúrgica pot tenir alguns riscos. Com a metges estarem atents als seus dubtes i preocupacions, i farem un seguiment estret de l’evolució de ferida després de la intervenció.

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Notícies i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s