Gamificació: la utilització del joc en benefici de la salut

Gamificació és la tècnica en la qual s’aplica el joc per assolir un objectiu de millora de salut. En aquest procés cal estimular la motivació del pacient  per a modificar un hàbit, reforçar conductes o aconseguir un nou aprenentatge.
La gamificació pot ser molt útil per l’educació sanitària, promoció i prevenció de la salut, així com una eina en teràpies de rehabilitació de diferents patologies.

Avui en dia hi ha més de 7.000 apps de salut, però d’aquestes només una cinquantena funcionen amb adherència terapèutica i configuren una experiència memorable pel pacient.

És a dir, hi ha aplicacions mèdiques que tenen molt rigor però poc disseny i altres amb molt disseny però poc rigor mèdic i poc deontològiques.
En el moment de disseny d’una app, cal tenir en compte al pacient, ja que en molts casos s’oblida el vessant psicològic dels usuaris. Transversalitat, eines d’ajuda diagnòstica amb disseny friendly pel pacient. És recomanable que en aquest tipus de projectes participin equips multidisciplinaris integrant i barrejant tot tipus de professionals.

Cal tenir en compte les emocions dels pacients, generar una experiència i aportar valor. La tendència del sector és el moviment d’anar d’un producte a donar un servei.
En el procés de gamificació ha de plantejar reptes reals i que es poden assolir pels pacients, però tampoc han de ser massa fàcils. El fet de compartir puntuacions, llistats de rànquings i obtenir bonificacions fa que aquests es desafiïn amb amics, familiars o d’altres pacients per superar les seves pròpies marques.
D’una manera lúdica permet apoderar-se al pacient: fent que sigui conscient de la seva salut, que segueixi d’una manera més amena i divertida els seus tractaments i que aquests tinguin més adherència.

La gamificació es concentra en apps sobre medicació i malalties cròniques, rehabilitació i fisioteràpia, adreçades a nens i d’exercici físic i hàbits saludables.

Per a més informació:  el joc com a eina de millora de salut

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Notícies, Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s