El coneixement empodera als pacients: escoles de pacients

 

Actualment la sanitat està patint un canvi de paradigma: anteriorment estava més centrada en la malatia i actualment tendeix a focalitzar-se cap a que l’individu estigui sà i no enmalalteixi.
Per tant cada cop més en el centre del sistema es situa l’usuari. El pacient que vol conèixer de primera ma tot el que envolta la seva salut, i en determinats casos, la seva malaltia.

El pacient vol tenir poder sobre les seves decisions de salut (consensuades amb el seu professional de salut), és el que es coneix com a pacient empoderat.

Diversos organismes de salut cada cop més estan més per la labor de realitzar programes formatius tipus ‘Pacient Expert’, Escoles de Salut o Universitats de Pacients.

En determinats casos, els pacients gairebé en saben més sobre la seva patologia  específica que el propi metge. La figura del nou pacient actua com a recolzament per a altres pacients debutants amb els seus mateixos problemes de salut o semblants. En especial en malalties cròniques on es fomenta l’autoresponsabilitat de la cura per la seva pròpia salut.

Els podeu trobar online o de manera presencial. S’aglutinen en Associacions o Comunitats de Pacients que donen suport emocional a familiars i pacients d’una manera desinteresada, realitzant una tasca molt lloable per a la societat.

Via: @Escuela de Pacientes Pacientes

Universitat de Pacients

Pacient Expert Catalunya

Escuela Andaluza de Pacientes 

Somos Pacientes 

Patients Like Me

Més informació: Un paciente informado es un paciente con mejor salud

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s