Recomanacions dietètiques per persones portadores d’ileostomia

La ileostomia és la sortida d’una part de l’intestí prim a la paret abdominal a través d’un estoma (sortida a l’exterior de l’intestí). És l’equivalent a “l’anus”.

A l’intestí gruix és on s’absorbeix la majoria de sals minerals i aigua, per tant, les femtes que surten per la ileostomia són més líquides, com si fos diarrea, durant les primeres setmanes.

Per aquesta raó, al principi de la recuperació, s’ha de tenir algunes mesures higiènic-dietètiques en compte.

 

Les recomanacions nutricionals més importants són:

♦ Menjars freqüents i en poca quantitat (6 dia).
♦ És molt important la reposició de líquids, 1’5-2 L diari fins que les deposicions no siguin tan líquides. També begudes isotòniques, per la poca absorció de minerals. Es recomana no beure durant els menjar.
♦ Evitar cafè, sucs o begudes carbonatades (la majoria són laxants).
♦ Si no està contraindicat, condimentar els menjars amb sal (per la pèrdua de sals). Inicialment, evitar les espècies i picants. Sí  que es pot utilitzar all i ceba.
♦ Intentar evitar els greixos.
♦ Quan les deposicions són tan líquides substituir els aliments amb fibra insoluble pels de fibra soluble com: pa blanc, arròs, blat de moro, sèmola i pastes.

La recuperació pot variar segons la persona, i la dieta s’ha d’adaptar segons la tolerància. És molt important introduir els aliments d’un en un per veure la tolerància fins a recuperar una dieta variada i equilibrada.

Aliments que augmenten les flatulències i la pudor: Llegums
Ceba i all
Col i coliflor
Fruits secs
Espàrrecs i carxofes
Ous
Cervesa i begudes amb gas.
Espècies
Carn de porc
Aliments que inhibeixen l’olor: Mantega
Iogurt
Formatge fresc
Cítrics
Aliments aconsellats: Fruites i verdures
Peixos i aus
Pasta i arròs
Llet i derivats (segons tolerància a la lactosa)
Aliments a evitar: Carn de porc i embotits greixos.
Picants
Greixos
Alcohol i begudes amb gas
Aliments que donen consistència a la femta: Verdures fruites i llegums
Cereals integrals
Segó
Aliments astringents: Plàtan i poma
Llet i derivats
Arròs bullit

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s