Època de bronquitis

Cough

Foto: The Clear Communication People (Flickr)

Les infeccions del tracte respiratori inferior suposen el 20% dels quadres infecciosos atesos a l’atenció primària i són un dels motius més freqüents de visita al metge de família.

Una d’aquestes infeccions és la bronquitis que es caracteritza per l’aparició de tos amb expectoració, apareix de forma aguda, normalment té una duració de menys de tres setmanes i sol anar associada amb febre i altres símptomes de vies respiratòries superiors. Acostuma a estar produïda, principalment, per un virus i és més freqüent a la tardor i l’hivern.

El tractament de la bronquitis és simptomàtic, és a dir, si hi ha febre i/o malestar, paracetamol o antiinflamatori pres regularment, cada 6-8 hores, millora la simptomatologia. A més és important beure líquids en abundància i deixar de banda hàbits perjudicials com fumar.

Quant a la tos, dir que és un mecanisme de defensa del  cos, mitjançant el qual són expulsats a l’exterior, juntament amb la mucositat, els gèrmens i la pols que entren al cos quan respirem. Per tant, en aquest cas, suprimir-la pot ser perjudicial. Els tractaments per suprimir la tos podrien tenir utilitat en el cas que fos irritativa no productiva.

En cas de pacients amb símptomes d’obstrucció de la via aèria, per exemple amb sibilàncies (el que coneixem com “pitos”), es poden pautar broncodilatadors.

Per tant en la majoria de casos en què s’hagi descartat clínicament la presència d’una pneumònia i  en pacients sans, sense patologia respiratòria de base NO caldrà tractament antibiòtic, ja que no és eficaç davant els virus.
Malauradament, en més d’un 90% d’aquestes infeccions de causa vírica,  és freqüent la prescripció d’antibiòtic de forma no correcta, fet que provoca un augment de les resistències bacterianes als mateixos i per tant acaba sent un important problema de salut pública.

En general, una bronquitis es cura  en dues o tres setmanes, to i que de vegades la tos i les flegmes triguen una mica més de temps a desaparèixer.

En tot cas caldria tornar a consultar el seu metge si:  Apareixen símptomes nous o empitjoren els que ja tenia i si comença a tenir dificultat per respirar o en tossir treu sang.

Si us han pautat un tractament amb inhaladors i voleu més informació:

Material Educatiu sobre Inhaladors ( 3 clics  – Atenció Primària basada en l’evidència )

Material educatiu per pacients sobre l’ús d’inhaladors (Blog Dra. Marta Puig Soler – Especialista en Medicina Familiar i Comunitària)

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Notícies i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s