La higiene dental en nens

Teefs!

Foto: Flickr ( makelessnoise )

Tenir cura de les dents dels nostres nens des del primer moments és molt important per la seva salut bucal, tant a la infància com a l’edat adulta. Sovint, no donem la importància que té, i quan volem actuar la primera càries ja ha aparegut. Hem de saber que la càries és la malaltia infecciosa més comú en la infància. A continuació oferim una sèrie de consells per cuidar les dents dels nens:

Normalment l’erupció dental comença a partir dels 6 mesos, i és des d’aquest primer moment que hem de començar a netejar les dents del bebè, dos cops al dia. Aquests primers mesos de vida amb una gasa o didal específic per això, i aigua serà suficient.
És important recordar que en cas de donar biberó al nen, no l’hem de deixar dormir amb ell a la boca; tampoc s’ha d’ensucrar el xumet amb mel o sucre, ja que és un factor determinant en l’aparició de càries, molt agressives en alguns casos (càries del biberó).

Dels 18 mesos en endavant, s’inicia la erupció dels queixals, i és en aquest moment que hem de començar a fer servir un raspall específic per nens, amb mànec ample i pel suau. El moment de fer servir pasta dental específica per a nens, depèn que el nen sigui capaç d’escopir per tal que no s’empassi la pasta, ja que del contrari, se li podrien tenyir les dents a causa del fluor ingerit. La quantitat de pasta necessària és l’equivalent a un pèsol. A partir d’aquest moment hem de ser sistemàtics i netejar les dents dels nens sempre abans d’anar a dormir. Aquesta activitat la farà un adult fins que el nen sigui capaç de fer-la de forma autònoma, normalment cap als 7 o 8 anys. D’aquesta manera aconseguim un doble propòsit, transmetre l’hàbit d’higiene dental al nostre fill i cuidar la seva salut dental.

Via: @Chatham-Kent Public Health Unit

Sobre els dos anys de vida ja tindrà les 20 peces de dents temporals (de llet). Les dents de llet són molt important per una correcta nutrició, desenvolupament correcte del llenguatge, autoestima i  són els marcadors de posició de les  dents definitives.  Un altre aspecte molt important a tenir en compte dels 2 anys en endavant és deixar el biberó i xumet si no s’ha fet encara, ja que propicia l’aparició de càries i maloclusions futures.

És bàsic quan parlem de salut dental, parlar d’hàbits alimentaris. Les llaminadures, les begudes ensucrades, pa de motllo, pastisseria tenen alt contingut en sucres que són els principals responsables de l’aparició de càries. Queden especialment desaconsellats els aliments de consistència enganxosa, així com els aliments entre hores. Aquests haurien d’estar limitats a dies especials i no poden formar part del dia a dia.
El dia puntual que mengi  llaminadures, s’aconsella menjar-les al acabar de dinar i tot seguit raspallar-se les dents amb cura.

Més consells a:
Caries de la primera infància (MedlinePlus)

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.