Aspectes nutricionals per malalts d’Alzheimer

 

My Soup

Foto: James Kim (Flickr)

Us deixem una sèrie d’aspectes nutricionals rellevants que cal tenir en compte pels malalts d’Alzheimer. Aquesta informació va ser exposada en la xerrada per a cuidadors que es va dur a terme al centre anteriorment.

L’Alzheimer és una malaltia que afecta en l’àmbit cognitiu, i en conseqüència, hi ha riscos de malnutrició, ennuegament, lesions, etc.

No totes les fases de la malaltia ni la persona afectada són iguals, però poden tenir poca gana, no recorden si ja han menjat, l’hora que és i, molts cops, per l’edat avançada, hi ha un dèficit de peces bucals i dificultat per a la deglució. A més, hi ha una alteració del gust i l’olfacte, pel que no sempre tenen els mateixos gustos que havien tingut fins ara.

Per això, hem d’assegurar-nos  que el poc que mengen sigui útil pel seu organisme. Necessitaran menys aportació energètica, per la seva activitat física, així que la dieta serà més pobre en hidrats de carboni i greixos i més rica en proteïnes

Alguns consells generals per assegurar-nos que la persona amb Alzheimer gaudeixi d’una bona nutrició són:

  • Menjars freqüents, en poca quantitat.
  • Procurar un ambient tranquil, i, si és possible, assegut a la taula. Intentar evitar distraccions com la televisió.
  • Els menjars amb colors i una bona presentació els crida més l’atenció, així com una mica de picant (com pebre negre) per accentuar el gust. Millor servir tot en un mateix plat.
  • Si hi ha problemes per empassar o mastegar ajustar la textura (tova, triturat…) i, si és necessari, espessint amb l’aigua (recordem que la gelatina es pot substituir per aigua).
  • És important, si és possible, deixar que mengin sols. Si són aliments que puguin agafar amb les mans millor. Si hi ha perill de lesió no utilitzar ganivet i millor que la forquilla sigui amb la punta rodona.
  • Evitar les espines i ossos
  • Assegurar una bona ingesta de líquids.

A part de l’Alzheimer hem de tenir en compte les altres malalties (HTA, Diabetis, etc.) i ajustar el tipus de dieta.

Per norma general, com hem dit, han de tenir una dieta hiperproteica. Els aliments més rics en proteïna són: peix, carn vermella, ou i verdures. Pel que fa a la forma de cuinar millor a la planxa, bullit, al vapor i evitar els fregits.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s