Què cal fer en cas de defunció?

Tomba

Foto: Pixabay (CC0 Public Domain / FAQ)

La mort d’un familiar, d’una persona estimada és una situació que ens pot produir desconcert, bloqueig emocional.

Malgrat aquest dolorós trasbals, hem de considerar una sèrie de passos que són imprescindibles a nivell burocràtic i legal.

En aquest article no parlarem de defuncions que es puguin produir en la via pública, atribuïbles a violència o òbits inesperats. En aquest cas, s’entra en un procés judicial.

En la nostra societat, la concepció de la mort és molt diferent de la d’altres cultures, quan la mort forma part de la nostra realitat quotidiana.

Per aquest motiu, hauríem d’anticipar-nos al desenllaç i tenir presents algunes recomanacions prèvies per afrontar la situació amb més enteresa, com ara: tenir preparat el DNI original de la persona, tenir a mà el telèfon del centre d’atenció primària de referència i oficina dels serveis funeraris escollits, títol del nínxol i últim rebut de l’assegurança de decés (si s’hagués contractat), conèixer voluntats o preferències de la persona a fi de respectar-les pel que fa referència a la donació de cos, tipus de cerimònia, enterrament o incineració, etc.

Un cop s’ha produït la defunció:

En el cas de subscripció a pòlissa de decés, cal contactar amb el servei d’atenció al client. Des d’aquesta entitat es procedirà a realitzar les gestions oportunes.

En el cas que aquesta primera premissa no s’acompleixi, és a dir, no es té contractada cap assegurança, és quan es produeix l’embolic o desconcert i no sabem com actuar.

El que quasi instintivament fem és trucar al CAP o a 112/061, cal recordar que sense disposar de Certificat de Defunció, únicament els facultatius només podran constatar que aquella persona és morta però no signar el certificat perquè ells no en tenen.

Aquest certificat s’obté als Serveis Funeraris; cal portar el DNI de la persona difunta.

Una vegada ja s’ha aconseguit el Certificat de Defunció:

  • De dilluns a divendres de 8 a 19 h/dissabtes de 8 a 17 h: contactar amb el CAP de referència de la persona difunta.
  • Fóra d’aquest horari: es pot trucar als Serveis Funeraris que, amb un cost addicional, enviaran un metge que portarà i emplenarà el certificat d’òbit. En aquest cas no cal que ens desplacem prèviament per obtenir el certificat.

Finalment, cal informar que els metges dels equips PADES poden confirmar la defunció, però no signar certificats de defunció.

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s