Diferència entre dieta vegana i vegetariana

Cada vegada se sent més a parlar de les dietes vegetarianes i veganes però, sabem exactament en què es basen cadascuna d’elles i en què es diferencien?

La dieta vegana exclou tots els productes d’origen animal, inclosos els ous, la llet i els productes làctics, el llard,  la gelatina i la mel d’abella. El seu fonament és de caràcter ètic, el veganisme es defineix més com una actitud de respecte als animals que no com una dieta, inclouen el rebuig del maltractament de l’animal (viure en gàbies, mantenir constantment a les vaques lleteres embarassades, etc.) i la filosofia que els animals produeixen els seus productes pel consum propi i el fet de treure’ls-hi constitueix un robatori.

L’alimentació dels vegans es basa principalment en fruites i verdures, arròs i altres cereals i fruits secs. Els llegums com els fesols o llenties i la soia proporcionen la proteïna necessària per mantenir una alimentació equilibrada i els olis vegetals, l’alvocat i els fruits secs aporten suficients calories i greixos per mantenir un bon estat de salut.

La dieta crudivegana és una variant de la vegana. El principi bàsic és no cuinar els aliments a temperatures superiors a les produïdes pel sol, uns 45 ºC. També es coneix com “alimentació viva” com que no es cuinen els aliments aquests mantenen les seves capacitats nutritives.

Els vegetarians no mengen carn, però consumeixen productes derivats dels animals sempre que el seu consum no comporti la mort de l’animal.

La dieta ovo-lacto-vegetariana exclou la carn, però inclou productes d’origen animal com els ous, la llet, la mel o el formatge, generalment de producció ecològica i respectuosa amb els animals i el medi ambient.

La dieta lacto-vegetariana: consum de vegetals, llet i derivats làctics.

La dieta ovo-vegetariana: consum de vegetals i ous.

Qui vulgui tastar aquest tipus de dieta primer hauria d’informar-se molt bé sobre nutrició humana i les característiques dels aliments. Per tal d’assegurar a l’organisme un aport nutricional correcte i evitar patir cap dèficit.

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s