Gastroenteritis aguda: la segona infecció més comuna a la infància

tummy ache

Foto: littlegreenfroggy (Flickr)

La gastroenteritis aguda (GEA) és un problema molt freqüent en la vida de les famílies amb nens petits: és la segona infecció més comuna a la infància, superada només per la infecció respiratòria. Els símptomes més freqüents són deposicions diarreiques, vòmits, febre i poca tolerància oral.

En nens menors de 3 anys és vírica en la majoria dels casos, amb deposicions molt abundants, líquides i sense sang (o només amb estries), febre i vòmits.


En els nens més grans es poden trobar casos de GEA bacteriana, amb febre molt alta, amb moc i sang fresca a la femta.

La principal finalitat del tractament és que el petit no es deshidrati. Per això heu de tenir present:

  •  Rehidratació oral: existeixen solucions específiques de rehidratació oral pediàtriques que contenen sals minerals, sucres i altres elements necessaris. És molt important donar fórmules pediàtriques i NO donar productes tipus “Aquarius” o semblants a nens petits. Un altre aspecte a tenir present és que la preparació de la solució sigui la correcta, a vegades es realitzen errors en la preparació, COMPTE!
  • Dieta: patata, pastanaga, carbassa, pollastre, arròs, plàtan i poma. Està indicat el  canvi de llet (a llet sense lactosa) només en casos de diarrees que durin més de 7-10 dies.
  • Si amb aquestes primeres mesures el quadre no es controla en dos o tres dies, s’ha de prendre en consideració l’opció d’anar al pediatre.
  • Els antibiòtics en general no són útils  (la majoria de les GEAs són víriques) i s’han d’utilitzar només en casos especials.
  • El mecanisme més important de contagi és la via oro fecal,  per la qual cosa és fonamental una molt bona higiene de mans en especial, després del canvi de bolquer dels nens malalts.
  •  No ens preocuparem massa pel pes no guanyat o fens i tot perdut: una vegada recuperat el petit menjarà el doble i us sorprendrà!
Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.