Centre docent: formant professionals sanitaris

abril2014Des de fa 13 anys el CAP Passeig de Sant Joan és un centre docent que contribueix en la formació de professionals de diverses categories:

Metges de família
D’aquesta especialitat hi ha “metges residents” que fan el seu MIR al centre formant-se amb els metges de família i pediatres.
Es denomina MIR (Metge intern resident): és el sistema de formació d’especialistes mèdics que existeix a Espanya des de l’any 1978 sota el sistema d’un contracte de pràctiques especial de formació postgraduada universitària.

En l’actualitat, aquest terme no és correcte ni per referir-se al metge que s’està formant com a especialista, ni al període de formació, ni a l’examen en si, però el seu ús s’ha generalitzat fins i tot entre els mateixos professionals.

La formació especialitzada mèdica mitjançant un contracte laboral té els seus precedents a l’Hospital Clínic de Barcelona, en els anys 60, que va aconseguir el primer contracte de treball per als metges d’aquell hospital.

Des de 1978 es tracta d’un programa de formació amb adquisició de responsabilitats i capacitat de forma progressiva i tutelada, i només és possible realitzar-ho en aquells centres degudament acreditats pel Ministeri de Sanitat i Consum d’Espanya per assegurar una adequada formació especialitzada. La durada del programa de formació depèn de l’especialitat en concret però oscil·la entre dos i cinc anys.

Normalment en vénen 3 per promoció i el que fan és un rotatori de:

  • 3 mesos de R1
  • El segon semestre (6 mesos) de R3
  • Tot 1 any de R4
  • Durant aquests anys, quan no estan al centre, fan 1 guàrdia al mes amb el seu tutor
  • Tenim una pediatra docent que és la Dra Montserrat Díaz

Els nostres residents poden escollir el CAP i l’Hospital on fer les seves pràctiques; els hospitals són:  Hospital del Mar, Hospital General Vall d’Hebron, Hospital de la Sta. Creu i Sant Pau, Hospital Dos de Maig i Hospital del Sagrat Cor.

El nostre CAP depèn de la”Unitat docent de Barcelona” situat al carrer Sardenya 375 que té com a Cap d’estudis a la Dra Judith Pertíñez.

Infermeria
També és centre docent per a la formació pràctica, anomenada “pràcticum”, únicament  per als estudiants de pregrau d’Infermeria. Realitzen un primer contacte mentre cursen el 2n curs i després  la continuïtat quan fan 4rt.

L’objectiu és oferir unes pràctiques centrades en l’alumne, basades en la pràctica reflexiva i sentit crític per a l’adquisició de competències professionals i que siguin capaços de desenvolupar habilitats comunicatives amb el pacient i l’equip.

• Pràcticum III (Estudiants de 2on curs de Grau d’Infermeria. Àmbit d’Atenció Primària:

Les pràctiques tutelades en entorns assistencials constitueixen un element fonamental per al desenvolupament de les competències professionals en infermeria i tenen com a propòsit facilitar la integració dels coneixements teòrics amb les habilitats i actituds específiques de la titulació, així com guiar a l’estudiant en el seu procés cap a la professionalització. Es tracta de la construcció del coneixement mitjançant l’acció i la reflexió en i sobre la pràctica.

El pràcticum III es realitza una vegada l’estudiant ha adquirit els coneixements de Cuidats Infermers a l’Adult, Infermeria Familiar i Comunitària, Comunicació terapèutica i Educació per a la Salut. Assistencialment s’orienta a la infermeria comunitària i es desenvolupa en l’àmbit de l’atenció primària.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.