Practicant sexting, te la jugues!

Pro Juventute Aufklärungskampagne ‚Sexting’ Themenbild_16

Foto: Flickr (Pro Joventute)

S’anomena sexting al fenomen d’enviar continguts eròtics o sexuals per Internet, tant a una persona de confiança com a un desconegut.
L’origen del mot prové de la llengua anglesa: la contracció entre les paraules sex i texting. I inicialment, eren missatges de text en forma d’SMS.

Actualment, amb l’evolució d’Internet, de les xarxes socials, de les aplicacions i les eines digitals, els continguts enviats ja no són només en forma de text, sinó que també poden ser arxius d’imatge o vídeos comprometedors.
Amb la velocitat i la immediatesa de les noves tecnologies, practicar aquesta conducta és més perillós, ja que la difusió del contingut és molt més perjudicial per a la seva viralització en qüestió de segons, minuts o hores. La socialització per Internet i totes les coses que es propaguen a la xarxa afecten la nostra vida quotidiana, és a dir: el que passa en el món virtual també és real.

Aquesta pràctica està estesa entre els adults i cada cop està més de moda entre els adolescents.
Inicialment, els joves no veuen cap mal en la pràctica. Realment no ho veuen com si fos generar o difondre contingut sexual o pornogràfic sinó que experimenten amb la curiositat, novetat de la seva pròpia sexualitat, reaccionen amb l’impuls o volen cridar l’atenció de les persones que els hi agraden. D’altres, cerquen l’aprovació social, l’exhibició, participar o descobrir noves experiències per diversió o voler impressionar a altres adolescents del seu entorn, lligar o coquetejar. Però produir, emetre o consumir aquest tipus de contingut sempre és perillós.
Les circumstàncies actuals: manca de protecció a la intimitat, no donar-li el valor que té l’exposició de la pròpia imatge en determinades actituds i la inexperiència sobre les conseqüències que pot produir aquesta pràctica, entre d’altres, fan que el fenomen es difongui a una velocitat de vertigen entre els amics i/o coneguts sense mala intenció.


Via: @PantallasAmigas

Encara que els arxius els comparteixis inicialment amb la persona que més hi confies d’aquest món, sigui la parella o un amic, potser en un futur la situació canvia i aquella persona decideix difondre l’arxiu en detriment de l’afectat.
Actualment, hi ha una sèrie d’aplicacions que poden semblar segures com ara l’Snapchat (aplicació mòbil molt utilitzada entre adolescents en la que els arxius enviats s’autodestrueixen en segons) o el Poke de Facebook (que funciona de la mateixa manera). Però, qui no t’assegura que mentre s’emeten aquests arxius no se’n pot fer una captura de pantalla o gravar amb vídeo l’altre mòbil amb el contingut en qüestió?
La seguretat no existeix al 100%. De qualsevol contingut que surti del teu dispositiu, ja en perds el control, així que pensa ben bé abans d’enviar res i estigues segur del que faràs.

Com eradicar aquest comportament?
→ Si tens amics o coneguts que envien aquest tipus d’arxius, recomana’ls que no ho facin, ja que es podrien tenir problemes legals.
→ No produeixis aquest tipus de contingut!
→ Si reps missatges o arxius de sexting, no els difonguis, ja que podria tenir conseqüències greus per a la víctima i per a la persona que els difon.
→ No el provoquis!
→ Per molt innocents que semblin les fotos o els vídeos, un cop penjats a Internet, el dany pot ser irreparable.
→ Ser conscients que el material pujat és difícil d’eliminar, pot quedar per sempre penjat a la xarxa.

Com saber si el teu fill ha patit sexting?
Hi ha una davallada considerable en el seu rendiment acadèmic.
→ Li costa estar atent i concentrar-se.
→ El seu estat anímic és molt variable.
→ Sol aïllar-se per ocultar la situació.

Tots ens hem equivocat algun cop! Si ets menor d’edat i tens algun contratemps originat pel sexting, explica-ho als teus pares o tutors, que no et faci vergonya: ells t’ajudaran.
Si cal, es pot posar una denúncia a la policia; ells disposen d’unitats de delictes tecnològics que s’encarreguen de tractar aquests temes que són prou greus.

Més informació a:
Sexting: adolescentes, sexo y teléfonos móviles (pantallasamigas.net)
Guía sobre adolescencia y sexting: qué es y cómo prevenirlo  – Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació (Inteco)

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s