Sanitat 2.0

Sanitat 2.0-Def

Foto: #ecs# (Flickr)

Amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) està canviant la societat i també les maneres de relacionar-se les persones.
El món sanitari no queda al marge d’aquesta sèrie de canvis. Potser d’una manera més lenta, però també està en constant evolució.
La Sanitat 2.0 és l’acte d’atenció sanitària presencial i tradicional complementat amb les noves tecnologies que ajuden a tenir una millor cura de la salut dels pacients.

Així doncs,  per molts avenços tecnològics que hi hagi, no es tracta de substituir en la totalitat les visites presencials. La sanitat, que és un acte comunicatiu de base, es recolza en la relació de confiança que té el professional sanitari amb els seus pacients.
Les tecnologies de la informació i la comunicació aplicades a la salut  ajuden a aconseguir una millor gestió del pacient, en la qual es donen diferents formes d’interacció del professional sanitari amb el pacient.

El concepte de Salut 2.0 promou que el pacient s’impliqui en la seva salut, en sigui actiu i responsable, ‘empoderado’ i li obre noves vies d’atenció (per exemple, la consulta virtual) que es poden mantenir actives amb els seus professionals de la salut.
La utilització de xarxes socials pot promoure la col·laboració entre pacients, cuidadors i professionals de la salut, possibilitant que la comunicació sigui molt més àgil.

L’aplicació de la e-Salut (tecnologia a la salut) millora les eines dels actors que participen en el procés sanitari amb la finalitat de millorar la qualitat de l’atenció dels pacients.
Es pot tenir cura de la salut recolzant-se en les TIC des del diagnòstic fins al seguiment.

Així doncs, l’e-Salut engloba la utilització de:
→ Els historials mèdics electrònics (accés de dades entre els diferents centres de salut, hospitals, especialistes, etc.)
→ Telemedicina (determinades proves físiques i  psicològiques que no requereixen la visita presencial del malalt). Permet estalviar  desplaçaments als pacients i augmenta l’àrea d’acció de l’especialista.
→ M-Health o M-Salut (salut per dispositius mòbils).

Els avantatges són notables: millora l’accès a informació rellevant,  proporciona accessibilitat global a les dades clíniques mitjançant la Història Clínica Informatitzada, afavoreix segones opinions en diagnòstics, permet la prescripció electrònica.

La e-Salut és una forma diferent de prestar serveis ordinaris, en molts casos de manera més eficient, efectiva i equitativa. Es cerca millorar l’accessibilitat, reduir el temps de resposta, millorar l’efectivitat diagnòstica o terapèutica; en definitiva, millorar la qualitat del servei.

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Pediatria, Tràmits administratius i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s