El teu fill practica vamping?

 

El ‘vamping’ és la nova moda entre adolescents i joves que romanen desperts gran part de la nit connectats als seus dispositius: ordinadors, mòbils, tablets, etc. Molts, es passen les hores parlant amb els seus amics per xarxes socials, veient pel·lícules, sèries, jugant o escoltant música. Connectar-se durant la nit és una forma de socialització, en què poden estar amb els seus amics sense supervisió d’un adult, sense patir interrupcions i gairebé sense normes.

Els dispositius electrònics emeten una llum LED (blava) mitjançant les pantalles que pot originar trastorns de la son (interrupció, insomni, etc.). També es pot patir irritabilitat, nerviosisme i aïllament social. Les cèl·lules fotosensibles de l’ull detecten la llum blava i el cos ho associa com si fos de dia. El mecanisme detector de la llum ens fa estar més alerta, produeix alteracions en la melatonina (hormona que ajuda a regular la son) i que no es produeix durant el dia.

Per tant, fer servir els dispositius tot just abans d’anar a dormir dificulta agafar la son, es disposa de menys temps de descans, augmenta el cansament diürn i, segons assenyalen els professors, és habitual que els alumnes es quedin adormits a les classes al matí.
Per ara, no es considera com una addicció, sinó que l’ús excessiu és un mal hàbit que pot generar un problema de rendiment escolar i afectar a altre tipus d’activitats diàries.

El fet de connectar-se durant la nit sense supervisió adulta pot exposar-los a algun risc, amenaça o agressió. Per exemple: ciberbulling, sexting o grooming. Si hi hagués algun contratemps, no solen demanar ajuda, ja que ho fan en secret i se suposa que no estan connectats als dispositius.

⇒ Què poden fer els pares per modificar aquest hàbit?

◊ En primer terme, ser un exemple o model per als seus fills. Si els pares, habitualment a la nit, fan servir les pantalles, no poden pretendre que els seus fills no ho facin.

◊ Situar tots els dispositius electrònics fora de les habitacions per evitar distraccions tecnològiques. Es recomana tenir els ordinadors fora de les habitacions de descans i situar-los en zones comunes de la casa (per exemple, en el despatx).

◊ Apagar i deixar fora de les habitacions de descans el mòbil, la tablet, el lector electrònic, etc. Els hi haurem d’explicar que no els necessiten per res en el moment de dormir: l’hora de descans és hora de descans!

◊ Establir una sèrie de normes d’ús o límits d’horari  per a tota la família adients per a la utilització de les noves tecnologies. Connexions de 30 minuts al dia en nens petits i d’1 hora 30 minuts per adolescents seria un temps adient.

◊ Establir hora límit en què els dispositius han d’estar fora dels dormitoris.

◊ Ensenyar als nens a fer un ús responsable de la tecnologia.

Els pares han d’aconseguir apagar els llums dels dormitoris sense que les pantalles tornin a il·luminar-los.


Via: @Comunidad de Madrid

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s