Què en saps, del tètanus?

River Plant Shots

Foto: Thomas Constant (Flickr)

El tètanus, una de les malalties de més fàcil prevenció i la que cau en l’oblit amb la mateixa facilitat. Per què ens recordem d’ella en punxar-nos, tallar-nos o en veure un objecte metàl·lic rovellat?
Diem que és de fàcil prevenció, ja que afortunadament disposem d’un calendari de vacunacions sistemàtic que contempla la seva immunització des del naixement.

Però que en sabem del tètanus?
És una malaltia infecciosa produïda per un bacteri anomenat Clostridium tetani.

Pensem de manera errònia que aquest bacteri només el podem trobar en objectes rovellats, però el podem trobar a qualsevol medi, ja que es transportat per l’acció del vent.

I com podem contraure el tètanus?
La principal via de transmissió del bacteri que provoca la infecció és mitjançant ferides. No cal que siguin ni excessivament brutes, ni profundes…qualsevol lesió a la pell (punxades, cremades, esgarrapades, mossegades…) és via d’entrada cap al nostre organisme.

Com saber si és tètanus?
El Clostridium tetani, un cop al nostre organisme, allibera  un tòxic anomenat “tetanospamina”. I quins efectes té aquest tòxic? Bàsicament provoca rigidesa muscular i espasmes del qualsevol grup muscular del cos.
A més es pot presentar altra simptomatologia com ara, febre, taquicàrdies i hipertensió.

Què cal fer per prevenir-la?
La resposta és ben senzilla: PREVENCIÓ. Com? Mitjançant la VACUNACIÓ.
El tètanus és una malaltia en què la vacunació per prevenir-la no crea immunitat de grup.
I això que vol dir? Doncs la vacunació és individual. Que la majoria de població ho estigui no protegeix la població no vacunada, com pot passar amb d’altres malalties, per exemple la grip.
L’actual calendari vacunal contempla la immunització antitetànica des de la infantesa. Però, quan som adults, per què no hi pensem més? En arribar a l’edat adulta les vacunes cauen en l’oblit, fins que programem un viatge a terres llunyanes i pensem en malària, febre groga…i en arribar al centre de vacunació internacional demanant informació de tot això, ens pregunten: I el tètanus el portem al dia?. Moltes vegades la resposta la desconeixem o pot ser del tipus: si no m’he punxat amb res rovellat…

Teniu cura de la vostra immunització i si en teniu dubtes, demaneu hora amb el vostre professional sanitari de referència, estarem encantats d’ajudar-vos i si cal, també de vacunar-vos!

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s