Néixer abans de temps

Mètode Cangur – Foto: wikimedia

 

La Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCINN) és un món totalment desconegut. Sovint, la gent té una idea equivocada, pensa que néixer prematur només suposa passar un temps dins la incubadora i esperar que el nen creixi.

 

 

L’Organització Mundial de la Salut divideix en quatre grups els prematurs segons les setmanes de gestació (SG):
⇒ Prematur general: < 37 SG
⇒ Prematur tardà: 32-37 SG
⇒ Molt prematur: 28-32 SG
⇒ Prematur extrem: <28 SG

Com menys setmanes de gestació tingui el nadó la seva capacitat d’adaptació al medi extrauterí (estar fora del ventre de la mare) serà inferior i precisarà més suport, tindrà més probabilitats de patir complicacions i necessitarà ajuda per respirar i menjar.

Hi ha tres elements indispensables per garantir el confort del nadó preterme:
√ L’ambient a la UCINN intenta recrear les condicions que hi ha a l’úter matern. Es manté poca intensitat de llum i un soroll mínim. Són impactes estressants pel nadó que afectaran  la seva conducta (dificultat respiratòria i tolerància a l’alimentació).

√ La postura és molt important per afavorir el seu ritme respiratori. El nen prematur és molt fràgil, per això el personal sanitari ha d’estar format per saber manipular-lo correctament. Tasques tan freqüents com és el canvi d’un bolquer o acaronar-lo per dormir, s’han de fer d’una forma molt diferent de la que es faria amb un nen nascut a terme.

√ A les unitats neonatals no s’atén només al nadó sinó que es té cura del nucli familiar, nen i pares. L’acompanyament de la família (els pares) és indispensable per la bona evolució del nen. Afavorir el vincle pares-fill, com és fer el mètode cangur, que consisteix a posar al nen sense roba al pit de la mare o pare, perquè estigui en contacte pell amb pell. Aquesta tècnica es duu a terme des de les primeres hores de vida i és molt favorable perquè durant el cangur, millora la freqüència respiratòria del nen, fan menys pauses, necessiten menys oxigen, es redueix el dolor i millora la tolerància alimentària. També es promou a les mares a què es treguin la llet, ja que és el millor aliment que pot rebre un nen prematur.

La UCINN està oberta als pares les 24 h del dia per ajudar-los a assimilar la situació: el seu fill ha nascut molt abans de la data esperada. Tenir un fill prematur és una situació complexa i en la majoria de casos inesperada. Els pares se senten integrats i participen activament en la cura del seu fill.

Enhorabona a aquelles famílies que heu superat totes les barreres de néixer prematur i ja sou a casa. Molts ànims a aquells que esteu passant per aquests moments tan durs i que suposen tant esforç i una lluita continua amb la vida.

Disposeu d’associacions que us ajudaran i guiaran durant la vostra experiència:
Associació de famílies Prematura
Facebook Prematurs Vall d’Hebron (ONG)

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s