En què consisteix la dieta hiposòdica?

Foto: Jodsalz (Wikimedia)

Les persones amb determinades malalties cròniques com la hipertensió arterial i la insuficiència cardíaca han de seguir una dieta hiposòdica, és a dir, baixa en sodi.
El sodi que ingerim habitualment en l’alimentació prové del mateix aliment i del clorur sòdic (sal comuna) que afegim a la cuina o la taula.

Recomanacions generals:
Les tècniques aconsellables per potenciar el gust natural dels aliments i fer-los més saborosos són: el vapor, la papillota, els estofats, els guisats i la planxa.
Així com la utilització de potenciadors del sabor: àcids (vinagre o llimona), all, ceba, porros, espècies (pebre, curri, safrà, canyella, mostassa, etc.) i herbes aromàtiques (menta, julivert, comí, romaní, fonoll, etc.) També pot ser útil cuinar amb oli d’oliva amb sabor.

Aliments desaconsellats:
♦ Sal (marina, iodada, de taula)
♦ Carns salades, fumades i curades.
♦ Peix fumat o assecat, caviar.
♦ Embotits.
♦ Formatges (permesos tipus Burgos, Villalón).
♦ Olives i aperitius (patates de xurreria, fruits secs fregits)
♦ Sopes de sobre, pastilles de brou, aliments precuinats, sucs d’hortalisses envasats i salses.
♦ Aigua i begudes amb gas.
♦ Condiments salats (cogombrets, mostasses)
♦ Conserves en general.
♦ Productes de pastisseria industrial (galetes, pastes i pastissos).
♦ Pa i biscotes amb sal.

Algunes idees per a condiments substitutius de la sal:
 Primers plats:
Verdura: nou moscada, clavell, menta, fonoll o estragó.
Sopa: pebre vermell, farigola, llorer o comí.
Tomàquet: pebre negre.
Patates: pebrer vermell, comí, all i julivert.
Brou: pebre negre.

→ Segons plats:
Peix: sàlvia, comí, estragó, fonoll, pebre blanc i negre, julivert, nou moscada, llorer i farigola.
Carn: Farigola, julivert, romaní, estragó, pebre verd o sàlvia.
Estofats: farigola, pebre vermell i llorer.
Ous: Llavor d’all o farigola.
Pollastre: nou moscada, estragó, romaní o pebre verd.
Plats amb formatge: menta, pebre verd o llavor d’all.

→ Postres:
Casolans: vainilla, canyella, romaní o nou moscada.
Iogurt: nou moscada, fonoll o menta.

Seguint aquests consells, el nostre cor i la nostra tensió arterial ens ho agrairan.
Per a més informació consulteu amb la vostra infermera.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s