Com funciona el document de voluntats anticipades?

El document de voluntats anticipades (DVA) és un escrit adreçat al metge/ssa o responsable d’un pacient, en què aquest pacient, major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, dóna una sèrie d’instruccions o orientacions sobre el tractament mèdic que li pot ser aplicat o indica que no accepta fer-se’l, per tal que aquesta decisió sigui respectada quan ell ja no estigui en condicions d’expressar la seva voluntat i que cal tenir en compte en les decisions clíniques.

 Via: @salutgeneralitat

El DVA ha de formar part de la història clínica del pacient que el formula i s’ha de deixar constància de la seva existència de forma visible en el full de dades personals de la història clínica.

Com es pot formalitzar?
Hi ha dues modalitats bàsiques:
a) Davant de notari.
b) Davant de tres testimonis majors d’edat, amb capacitat d’actuar i que, com a mínim, dos d’ells no tinguin relació de parentiu fins al 2n grau ni estiguin vinculats per relació patrimonial.

Un cop firmat, el document és vàlid.

*Poden actuar com a testimonis: amics del pacient, el metge que tracta o qualsevol persona en qui dipositi la seva confiança.

→ La persona que fa de testimoni no pot haver estat nomenada representant legal.

 Com s’inscriu al Registre Central?
a) Formalitzat davant de notari: inscripció automàtica al registre del Departament de Salut.
b) Formalitzat davant de testimonis: l’atorgant o el seu representant el pot presentar directament o enviar per correu al Departament de Salut.

→ Documentació què cal adjuntar:

  • DVA original o fotocòpia compulsada.
  • Full de sol·licitud d’inscripció registral.
  • Fotocòpia compulsada del DNI o passaport de la persona sol·licitant i de cadascun dels tres testimonis. Es pot compulsar al centre d’atenció primària (CAP) on es presenta, posant el segell de l’EAP (Equip d’Atenció Primària) i escrivint a sobre: “contrastat amb l’original” i signat per la Direcció de l’EAP o la persona en qui delegui.

***En cas que aquest tràmit es faci des de l’EAP, cal enviar tota la documentació al SAP i aquest al Departament de Salut.

El SAP farà arribar a l’atorgant una còpia del Registre i una carta notificant-li la seva tramitació al registre central de DVA.

Quin model s’ha d’utilitzar?
Qualsevol format sempre que s’identifiqui el sol·licitant, els testimonis i els criteris i situacions que cal tenir presents en cas necessari.
Els centres de l’ICS disposen d’un model per poder-lo facilitar a les persones que ho demanin.

Renovació i revocació
Pot ser revocat i deixat sense efecte en qualsevol moment per la sola voluntat de l’interessat, de forma expressa i per escrit.

La modificació, ampliació o concreció del document exigeix dels mateixos requisits de forma que el seu atorgament, davant de notari o de testimonis.

Quins límits legals assenyala la llei?

  • Previsions contràries a l’ordenament jurídic.
  • Que la voluntat impliqui una acció mèdica contra les bones pràctiques establertes.
  • Que la situació que es presenta no sigui la prevista. En aquests casos, el representant nomenat és qui millor coneix i pot ajudar a interpretar la voluntat del malalt.

En els casos en què per part dels familiars o persones vinculades, del representant o del professional existeix dificultat per interpretar la voluntat expressada, els comitès d’ètica poden oferir una ajuda eficaç.

Cal garantir la confidencialitat del DVA.

*Per a més informació:

Voluntats anticipades (Canal Salut)

→ Registre Central de Voluntats Anticipades
     Departament de Salut – Pavelló Ave Maria-
     Travessera de les Corts, 139-151
     08028- Barcelona
     Tel: 932 272 900

Aquesta entrada s'ha publicat en Tràmits administratius i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s