Si us plau, sense gluten!

SENSEGLUTENEl passat 27 de maig es va celebrar el dia nacional sense gluten.
La celiaquia és una malaltia crònica, de característiques autoimmunes, produïda per la intolerància permanent al gluten. El gluten és una proteïna que podem trobar en alguns cereals com el blat, el sègol, l’ordi i, possiblement en la civada i els seus derivats.

Aquesta malaltia provoca una lesió de la mucosa de l’intestí prim i una atròfia de les vellositats intestinals. Tot això ocasiona una absorció inadequada dels nutrients dels aliments que ingerim (proteïnes, hidrats de carboni, greixos, vitamines i sals minerals).

La simptomatologia és variada, amb predomini dels símptomes gastrointestinals: diarrea, dolor abdominal, meteorisme (gasos excessius). També poden aparèixer freqüentment  altres característiques clíniques com: anèmia, apatia,  desnutrició o aftes bucals recurrents.
És habitual la presència d’altres malalties associades a la celiaquia.

Com es Diagnostica?
Quan hi ha sospita de malaltia celíaca és necessari realitzar una analítica de sang per identificar marcadors serològics associats a la malaltia. El diagnòstic definitiu és la realització d’una biòpsia de la zona final del duodè.

Quin és el tractament?
L’únic tractament eficaç és seguir una dieta sense gluten durant tota la vida. Amb aquest tipus de dieta s’aconsegueix una millora de la simptomatologia en poques setmanes i una normalització dels marcadors en 6-12 mesos; evitant les possibles complicacions a curt, mig o llarg termini.

Consumirem de forma preferent aliments naturals: carn, ous, llet, peix, llegum, fruites, verdures i cereals sense gluten com el blat de moro i l’arròs.
És molt important llegir i controlar l’etiquetatge dels aliments industrials. Pot ser de gran utilitat contactar amb associacions de celíacs, que s’encarreguen d’elaborar, distribuir i actualitzar la llista d’aliments sense gluten: i tanmateix faciliten suport i informació.

En l’actualitat existeix una àmplia gamma de productes especials sense gluten i establiments específics, que es dediquen a la comercialització de productes per a persones que presentes aquest tipus d’intolerància alimentària.

Per una alimentació sana, equilibrada i sense gluten!

Més informació:
celiacos.org
celiacscatalunya.org

 
Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Pediatria i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s