Quins són els riscos dels tatuatges i pírcings?

Tatoo Parlors; una mañana en Mao & Cathy. Historia de un tatuaje.

Foto: comaeberenice (Flickr)

Des de fa molts anys, l’home i la dona han decorat el seu cos introduint diversos objectes a parts visibles de l’organisme o amb la inserció de pigments sota la pell.
En algunes tribus africanes encara és comú veure com es travessen els lòbuls de les orelles o es foraden el llavi per penjar-s’hi anelles.

En les societats occidentals, aquestes pràctiques continuen estant presents i s’ha convertit en una moda.
Un dels riscos  que poden comportar els tatuatges i els pírcings és l’aparició d’infeccions en la zona on s’han realitzat. Perquè tant els pírcings com els tatuatges trenquen la barrera de protecció natural del cos humà, composta per la pell i les mucoses.

Gairebé un de cada cinc pírcings es complica amb una infecció bacteriana per estafilococ, estreptococ o pseudomones. Aquest percentatge és superior si les perforacions són al cartílag de l’orella,  del nas o al llavi.
Tampoc s’han de fer pírcings al melic les persones que tenen risc de patir infeccions per fongs. No és recomanable realitzar tatuatges en zones on  s’hagin d’introduir agulles o catèters perquè hi ha el risc que entrin a l’organisme pigments que poden ser nocius per la salut, per exemple, a la zona lumbar (administració d’anestèsia epidural) o en algunes zones del braç (administració de sèrum o medicació).

Un tatuatge és una decisió per tota la vida, eliminar-lo costa molt, és molt car i no sempre dóna bons resultats. Abans de fer-ho s’ha de pensar molt bé, i no és recomanable gravar motius amb què passat el temps es pugui perdre l’interès.

Her eye

Foto: darkmavis (Flickr)

Els tatuatges només es poden eliminar amb un làser especial, però depenent  de la coloració, ja que en alguns casos no és efectiu. Un altre sistema d’eliminació de tatuatges és el cobriment (cover-up), l’estirament de la pell o l’escissió, que no l’esborren totalment i poden deixar cicatrius.

Si finalment decidiu fer-vos un tatuatge o un pírcing, és important saber que no teniu cap problema de salut o cap contraindicació que pot afectar la cicatrització.

Per tal d’evitar riscos cal tenir en compte les següents recomanacions:
→ Escollir un bon professional amb formació específica per realitzar els pírcings o els tatuatges i que ho facin en establiments autoritzats.
→ L’àrea d’actuació ha d’estar aïllada de la resta de l’establiment.
→ El centre ha de tenir una autoclau per esterilitzar a pressió tots els estris.
→ El material que es faci servir ha de ser estèril i d’un sol ús.
→ L’establiment escollit ha de disposar de fulls de reclamacions, i ha de complir totes les obligacions establertes a la normativa vigent.
→ Cal saber que està prohibit tatuar o fer pírcings als concerts, bars, pubs, botigues de roba, etc. Per tant fer-se un tatuatge o un pírcing en aquestes condicions no és gens recomanable.
→ És molt important seguir meticulosament les mesures higièniques després de la intervenció, recordeu que tant el tatuatge com el pírcing són ferides obertes.

No oblideu que la dignitat de la persona està abans que l’estètica i, sovint amb el pas dels anys, les coses es veuen de forma diferent.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s