Aspectes bàsics sobre els raigs X

Foto: 123RF

Els raigs X són una radiació electromagnètica invisible que pot travessar el cos per permetre produir imatges de les estructures internes.

Els exàmens per raigs X permeten obtenir informació molt valuosa sobre la nostra salut i compleixen un paper  important, que pot permetre al metge arribar a un diagnòstic precís. A vegades, es poden utilitzar per ajudar a col·locar  tubs o altres dispositius al cos, durant la realització d’altres procediments terapèutics.

La decisió de fer un examen radiològic és mèdica i  es pren tenint en compte el criteri de risc/benefici. Es realitzarà adoptant tècniques que minimitzin els possibles efectes biològics que es puguin derivar.

Aquest tipus d’exploració és la causa principal de l’augment de la dosi radiològica mitjana absorbida per la població.

RECOMANACIONS BÀSIQUES DE PROTECCIÓ:

  •  L’exploració radiològica ha d’estar justificada. Les exploracions han de basar-se en la importància de les dades que s’hagin d’obtenir i com influeixen en el diagnòstic i tractament del pacient.
  • S’han d’adoptar mesures específiques per reduir la disminució de la dosi absorbida pel pacient: evitar duplicacions de proves innecessàries, realitzar l’exploració en les condicions tècniques adequades, protegir els òrgans de risc….
  • S’ha de prestar especial atenció en nens, pacients en edat fèrtil i gestants.

→Les dones embarassades o amb possibilitat d’estar-ho cal que ho comuniquin a l’operador abans de fer-se la prova.

Els raigs X no són perillosos si s’utilitzen quan és necessari. El diagnòstic per imatges comporta riscos mínims i ha de realitzar-se quan està  indicat clínicament.

CONSELL:  Tinguem cura de la nostra salut i fem un ús racional de les proves complementàries.

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Pediatria i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s