Alerta amb les cigarretes electròniques

Foto: wikipedia

Cada cop més persones utilitzen l’e-cigarret o cigarreta electrònica com a alternativa per deixar de fumar.
Es tracta d’un dispositiu que dispensa nicotina o altres substàncies quan s’inhala.
Si el cigarret conté nicotina, l’allibera a l’organisme produint addicció, per tant la dependència de la nicotina no desapareix.
El seu consum provoca efectes negatius a escala cardiovascular, respiratori o hormonal, igual que succeeix amb el tabac. En dones embarassades i lactants, cal recordar que la nicotina travessa la barrera placentària i que se secreta a través de la llet, i això vol dir que tant el fetus com el bebè patiran els efectes d’aquesta substància.
Quan la cigarreta electrònica conté altres líquids diferents a la nicotina, es desconeix el risc que pot provocar el seu ús. Aquests líquids no estan regulats i, per tant, no es pot garantir als consumidors que continguin tòxics no identificats a l’etiquetatge. Hi ha una gran varietat entre líquids de diferents marques i, fins i tot, dins d’una mateixa marca.
No hi ha evidències concloents sobre la seguretat de la seva utilització per part del fumador, sobretot a llarg termini.
Actualment, s’estan realitzant assaigs clínics controlats per determinar la seva eficàcia com a mètode per deixar de fumar, però encara no es disposa d’evidència científica pel seu ús terapèutic .

Foto: wikipedia

Són moltes les institucions que han donat l’alerta: l’OMS (Organització Mundial de la Salut), la SEPAR (Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica) i l’AECC (Asociación Española Contra el Cáncer), entre d’altres.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha proposat mesures de regulació de l’ús dels cigarrets electrònics, que s’haurien de situar al mateix nivell que el tabac, tot seguint les indicacions i recomanacions del Consell Assessor sobre Tabaquisme a Catalunya.  Aquest Consell manifesta que és important millorar la informació i el coneixement sobre els cigarretes electròniques i fer un seguiment de l’evolució del consum, el contingut de vapors que emeten i els seus efectes.
La mateixa Unió Europea està treballant en un futur marc normatiu que reguli la seva utilització i les substàncies emprades. A Catalunya va començar a aplicar-se  el passat dia 1 de gener de 2014  la normativa que prohibeix els cigarrets electrònics als centres sanitaris . Instrucció dictada pel CatSalut a partir dels informes de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Un suggeriment: “SI VOLS DEIXAR DE FUMAR, CONSULTA AMB EL TEU METGE O LA TEVA INFERMERA”

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s