Beneficis i riscos dels fruits secs

P1080579 Panellets

Foto: calafellvalo (Flickr)

Ja som a la tardor, es suavitzen les temperatures. Això fa que tinguem preferència per aliments més energètics com ara els fruits secs, molt presents en la cuina de casa nostra durant les estacions de tardor/hivern i …sobretot en l’elaboració dels tradicionals panellets i coques.

Els fruits secs constitueixen un grup de llavors provinents de les plantes, que en la seva composició natural (sense manipulació humana), contenen menys d’un 50% d’aigua, és a dir, en forma dessecada.
Entre els beneficis que ens aporten a la nostra salut, cal destacar les propietats energètiques, ja mencionades anteriorment, i la riquesa en minerals i nutrients com ara la vitamina A, la E, vitamines del grup B, àcids grassos Omega-3, etc., a més de minerals com el zinc, calci, fòsfor, magnesi, coure, ferro, etc… Destaquen també pel seu alt contingut en fibra i antioxidants, i posseeixen una composició única que els fan ocupar els primers llocs del “rànking” de l’alimentació saludable i preventiva de malalties cardiovasculars i aquelles relacionades amb el deteriorament associat a l’edat.

La introducció dels fruits secs en l’alimentació dels nens no està recomanada fins als 5 anys d’edat per perill d’ennuegament principalment, a la vegada que també són un grup d’aliments amb alt poder al·lergènic.

Segons dades de la “Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica” (SEAIC), el nombre d’al·lèrgics als aliments s’ha duplicat en els darrers 10 anys.
Els fruits secs, la fruita i marisc són els principals causants de les al·lèrgies alimentàries entre els adults. En el nostre medi, el consum de nous o ametlles es relacionen amb un nombre major de reaccions al·lèrgiques, per ser els fruits secs de major consum. Mentre que en països anglosaxons, l’al·lèrgia al cacahuet constitueix un problema de salut pública.

Fins fa uns anys l’únic “tractament” disponible per l’al·lèrgia als aliments era la dieta d’exclusió o evitar totalment l’aliment. El problema radica en què el pacient al·lèrgic pot exposar-se de forma accidental al mateix, a més de suposar en molts casos la renúncia a activitats socials on hi hagi aliments implicats per por a patir una reacció.

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Pediatria i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s