Quins bolets es poden menjar sense risc per la salut?

Bolets

Foto: tornodeseguida (Flickr)

Quan arriba la tardor, molta gent agafa el cistell i s’endinsa pels boscos a buscar bolets. A Catalunya n’hi ha més de mil cinc-centes espècies diferents, però per collir-ne els més preuats, cal estar ben informat.

Catalunya és un país on es viu amb passió i fal·lera l’inici de la temporada boletaire.

Els bolets son ingredients importants a la cuina catalana, moltes espècies de bolets són comestibles, però d’altres són verinoses i poden produir greus lesions, fins i tot la mort.

Bolets comestibles més freqüents a Catalunya:

  • Llenega negra
  • Fredolic
  • Camagroc
  • Carlet
  • Rovelló
  • Trompeta
  • Pinetell…

Bolets tòxics més freqüents a Catalunya:

  • Farinera borda (Amanita Phalloides)
  • Cortinaris
  • Incibes
  • Bolet de greix
  • Citocibes
  • Reig bord
  • Matagent
  • Pixacà
  • Lepiotes
  • Gírgola d’olivera
  • Galerina marginata
  • Fredolic metzinós
  • Fals carlet
  • Paxillus involutus
mushroom mix -  barrejat de bolets

Foto: taniapaz (Flickr)

L’única manera de distingir si el bolet és comestible o no, és amb la correcta identificació de l’espècie, i per això és necessari el coneixement  i la experiència.

Els símptomes d’intoxicació poden variar segons l’espècie del bolet que l’ha produit, poden ser: dolors d’estòmac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees abundants, vertigen, deliris.

Els primers símptomes d’intoxicació es poden presentar al cap de poca estona de la ingesta dels bolets o passades unes hores ( 8-10 hores).

Davant d’una probable intoxicació es recomana anar a un centre sanitari i si és possible portar una mostra del bolet ingerit.

Per poder gaudir amb seguretat d’un bon plat de bolets, cal seguir certes recomanacions:

  • Recol.lecteu només els bolets que identifiqueu com a comestible.
  • Eviteu consumir bolets recollits per altres persones si no teniu absoluta certesa que són experts en el tema.
  • No consumiu bolets recollits a les voreres de les carreteres. Acumulen productes tòxics.
  • Si després de consumir bolets presenteu mal de cap, vòmits, o algun tipus de malestar, acudiu al centre sanitari més proper.

Hi ha moltes dites falses sobre els bolets:

“els bolets verinosos són coents”

“tos el bolets blancs són comestibles i els blaus verinosos”

“els bolets que creixen als troncs són sempre comestibles”

“els menjats pels cargols o altres animals són comestibles”

“els bolets verinosos fan mala olor”

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s