
Foto: cascadianfarm (Flickr)
Tots esperem l’estiu per fer unes bones vacances, per descansar, per relaxar-nos, però també hem de tenir en compte que en aquesta època les condicions climàtiques repercuteixen negativament en la conservació dels aliments, i que a partir del consum d’aliments incorrectament tractats o mal conservats, podem emmalaltir, per això us volem donar uns quants consells per evitar problemes de salut com a conseqüència de la ingesta d’aliments mal conservats.
PRECAUCIÓ AMB ELS GELATS
- Els gelats que es venen envasats, han d’estar sempre etiquetats i no poden estar els envasos deteriorats o oberts.
- Els gelats artesanals s’han de consumir el més aviat millor.
- A casa els gelats s’han de conservar al congelador fins al moment de consumir-los.
PRECAUCIONS AMB ELS REFRESCOS
- Les begudes envasades, s’han de conservar al frigorífic, i consumir-les el més aviat millor després d’obrir l’envàs.
- Les begudes no envasades (granissats, orxates, etc..) es millor consumir-les en el mateix lloc de la compra.
PRECAUCIONS AMB ELS ALIMENTS FRESCOS
- El peix fresc s’ha de mantenir en gel durant la venda, netejar-lo en arribar a casa, conservar-lo al refrigerador i consumir-lo el més aviat possible.
- Les carns han d’estar en refrigerador, degudament etiquetades.
- Els formatges, llet i altres derivats làctics, han d’estar en taulells frigorífics I degudament etiquetats.
- Les verdures de consum en cru cal deixar-les en remull durant 10 minuts amb un parell de gotes de llegiu per litre d’aigua i esbandir-les després amb abundant aigua potable.
- Totes les fruites han d’estar ben rentades, principalment si es consumeixen amb pell.
PRECAUCIONS AMB ELS ALIMENTS A BASE D’OU (MAIONESES)
El millor consell és consumir maioneses d’origen industrial, i si es preparen a casa, cal:
- Elaborar-les just abans de consumir-les i conservar-les al frigorífic fins al moment de servir-les.
- Utilitzar ous integres i nets.
- No guardar mai la maionesa restant.
- Els aliments a base d’ou s’han de cuinar fins que l’ou estigui ben cuit.
PRECAUCIONS AMB ELS ALIMENTS CONGELATS
- Tots els aliments congelats han d’estar degudament etiquetats.
- Cal transportar-los en bosses o recipients que mantinguin la temperatura de conservació.
- Guardar-los al congelador domèstic.
- Realitzar la descongelació completa, i en cap cas tornar-los a congelar.
Com a precaucions generals, direm:
- Vigilar la temperatura dels frigorífics i congeladors domèstics.
- Mantenir els aliments tan al refrigerador com al congelador, protegits i separats.
- Tenir cura d’una bona higiene de les mans sempre que sigui necessari i sobretot al començar a cuinar.