Consells pràctics d’higiene alimentària a l’estiu

Ice Cream

Foto: cascadianfarm (Flickr)

Tots esperem l’estiu per fer unes bones vacances, per descansar, per relaxar-nos, però també hem de tenir en compte que en aquesta època les condicions climàtiques repercuteixen negativament en la conservació dels aliments, i que a partir del consum d’aliments incorrectament tractats o mal conservats, podem emmalaltir, per això us volem donar uns quants consells per evitar problemes de salut com a conseqüència de la ingesta d’aliments mal conservats.

PRECAUCIÓ AMB ELS GELATS

  • Els gelats que es venen envasats, han d’estar sempre etiquetats i no poden estar els envasos deteriorats o oberts.
  • Els gelats artesanals s’han de consumir el més aviat millor.
  • A casa els gelats s’han de conservar al congelador fins al moment de consumir-los.

PRECAUCIONS AMB ELS REFRESCOS

  • Les begudes envasades, s’han de conservar al frigorífic, i consumir-les el més aviat millor després d’obrir l’envàs.
  • Les begudes no envasades (granissats, orxates, etc..) es millor consumir-les en el mateix lloc de la compra.

PRECAUCIONS AMB ELS ALIMENTS FRESCOS

  • El peix fresc s’ha de mantenir en gel durant la venda, netejar-lo en arribar a casa, conservar-lo al refrigerador i consumir-lo el més aviat possible.
  • Les carns han d’estar en refrigerador, degudament etiquetades.
  • Els formatges, llet i altres derivats làctics, han d’estar en taulells frigorífics I degudament etiquetats.
  • Les verdures de consum en cru cal deixar-les en remull durant 10 minuts amb un parell de gotes de llegiu per litre d’aigua i esbandir-les després amb abundant aigua potable.
  • Totes les fruites han d’estar ben rentades, principalment si es consumeixen amb  pell.

PRECAUCIONS AMB ELS ALIMENTS A BASE D’OU (MAIONESES)

El millor consell és consumir maioneses d’origen industrial, i si es preparen a casa, cal:

  • Elaborar-les just abans de consumir-les i conservar-les al frigorífic fins al moment de servir-les.
  • Utilitzar ous integres i nets.
  • No guardar mai la maionesa restant.
  • Els aliments a base d’ou s’han de cuinar fins que l’ou estigui ben cuit.

PRECAUCIONS AMB ELS ALIMENTS CONGELATS

  • Tots els aliments congelats han d’estar degudament etiquetats.
  • Cal transportar-los en bosses o recipients que mantinguin la temperatura de conservació.
  • Guardar-los al congelador domèstic.
  • Realitzar la descongelació completa, i en cap cas tornar-los a congelar.

Com a precaucions generals, direm:

  • Vigilar la temperatura dels frigorífics i congeladors domèstics.
  • Mantenir els aliments tan al refrigerador com al congelador, protegits i separats.
  • Tenir cura d’una bona higiene de les mans sempre que sigui necessari i sobretot al començar a cuinar.

 

Advertisements
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Notícies, Pediatria i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s