Breus consells per a viatgers

map-of-the-world-1164919_640

Foto: Pixabay

En primer lloc en cas  de viatjar a un país en vies de desenvolupament hauríem de concertar una cita amb temps suficient (mínim  amb 4 setmanes d’antelació) a un centre de vacunació internacional amb la finalitat d’informar-nos de les vacunes obligatòries i/o recomanades i valorar la necessitat de prevenció del paludisme segons el nostre destí.

Abans de viatjar

Concertar una visita amb el vostre metge de família si teniu algun dubte sanitari relacionat amb el viatge, especialment les persones més susceptibles de patir alguna malaltia, com ara la gent gran, immunodeprimits, embarassades, nens i persones amb qualsevol tipus de malaltia crònica.

No oblideu portar els medicaments crònics necessaris per a tota la durada del viatge. Pot ser útil portar-los a l’equipatge de mà i també per duplicat a l’equipatge facturat com a precaució en cas de robatori.

Portar un informe amb les dades del vostre metge i el nom i dosi de la vostra medicació crònica.

Demanar informació sobre els convenis d’assistència sanitària amb el país de destí o contracteu una pòlissa d’assegurança que pugui cobrir les despeses en cas de malaltia o accident.

Tenir en compte les condicions meteorològiques i altitud del destí a l’hora de triar bé el calçat, roba i protecció solar. Als països tropicals esteu alerta amb el risc d’insolació i deshidratació.

Emportar-se una farmaciola bàsica (que més endavant detallarem) pot ser de gran utilitat per a tractar alguns símptomes menors.

Durant el viatge

La diarrea és el problema de salut més freqüent que es pot trobar el viatger i pot ser causada per diferents agents infecciosos.

Per tal d’intentar evitar-la s’aconsella no menjar fruita sense pelar ni verdura crua. No menjar carn ni peix crus o poc fets. No consumir làctics sense higienitzar.

Beure només aigua embotellada, i si no fos possible, afegir-hi dues gotes de lleixiu per litre d’aigua i esperar 30 minuts. També podem desinfectar laigua amb clor, iode o bullint-la durant 10 minuts.

Ingerir líquids abundants per a prevenir la deshidratació.

Tenir en compte que el bany a rius i llacs pot ser la causa de algunes malalties parasitàries. L’aigua de mar, en principi, no implica risc de malalties transmissibles.

Evitar el contacte amb animals que no estiguin controlats sanitàriament.

Molts insectes actuen com a transmissors de malalties infeccioses. Heu d’evitar les seves picades amb l’ús de repel·lents d’insectes aplicats sobre la pell.

Evitar les relacions sexuals esporàdiques sense protecció com a prevenció davant de les malalties de transmissió sexual com el VIH i l´hepatitis B.

Després de viatjar

Consultar amb el vostre metge davant qualsevol problema de salut donat que algunes malalties tropicals es poden manifestar dies o mesos després de la tornada.

botiquin

Farmaciola útil per a viatges a països tropicals

 • Analgèsics/antitèrmics: paracetamol, ibuprofè.
 • Antial·lèrgics/antihistamínics: dexclorfeniramina.
 • Antibiòtics (procurar fer servir sota indicació mèdica): amoxicil.lina-clavulànic, cotrimoxazol, ciprofloxacino (aquest últim en cas de diarrea important sense possibilitat d’assistència mèdica).
 • Antidiarreics: loperamida, solucions de rehidratació oral.
 • Antifúngics (per a infeccions per fongs a la pell): clotrimazol o miconazol tòpics.
 • Antisèptic/desinfectant: clorhexidina o povidona iodada.
 • Desinfectants d’aigua no potable: gotes de tintura de iode al 2% (5-10 gotes per litre d’aigua, sacsejar i esperar 30 min abans de beure).
 • Cremes de protecció solar amb filtres de factor 15 o superior segons el tipus de pell.
 • Antiinflamatoris tòpics per a inflamacions de la pell: cremes amb  hidrocortisona.
 • Repel·lents d’insectes.

Per a més informació

Centres d’atenció al viatger

PROSICS Barcelona

PROSICS Catalunya

Ministeri de Sanitat

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina de família, Notícies, Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Breus consells per a viatgers

 1. Enric Sala ha dit:

  Enhorabona a tot l’equip del CAP Passeig de Sant Joan,per la realització d’aquesta página web. Era quelcom necessari en els temps actuals. La presencia a Internet avui dia, és absolutament imprescindible tant com a mitjà de coneixement i informació, com per tracta-se d’un vehicle d’interacció per tothom que vulgui participar a les xarxes socials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s